Alles begint met taal
Als je de taal beter kent, kun je meer zelf doen. Dat is belangrijk voor je contact met andere mensen en voor het maken van plannen.
Wil jij ook meer doen met taal? Kom dan oefenen in het Taalhuis. Je oefent er met taal of met de computer. Alleen of met een taalvrijwilliger.
Het Taalhuis is er voor iedereen vanaf 18 jaar. De toegang is gratis. Je hoeft geen lid te zijn.
Er is een Taalhuis in elke gemeente.
Veelgestelde vragen
Zijn taallessen altijd gratis?
Alle inwoners van Den Bosch kunnen gratis lessen volgen bij ABC Leer Mee.
Als je op zoek bent naar formele lessen (dat betekent dat er les wordt gegeven door professionele docenten en dat je een diploma of certificaat krijgt), is het niet altijd gratis.
Als je bijvoorbeeld in Nederland bent als expat zijn formele lessen vaak niet gratis.
Ik ben een familiemigrant en ik ga verplicht inburgeren. Zijn er voor mij ook gratis lessen?
Als familiemigrant organiseer en betaal je je eigen lessen. Je krijgt via de gemeente een persoonlijk inburgeringsplan. Daarin staat welk niveau je moet behalen. Op inburgeren.nl vind je alle informatie hierover.
Informele lessen (door vrijwilligers, zonder diploma of certificaat) zoals de taalcafé's, de lessen van ABC Leer Mee en onze leesclub zijn gratis, maar soms niet effectief. Niet iedereen leert even snel en zelfstandig.
Als je echt formele lessen nodig hebt om bijvoorbeeld op niveau B1 te komen, is dat niet gratis voor familiemigranten. Je kunt geld lenen bij DUO om bij een erkende school lessen te nemen. Bijvoorbeeld bij Koning Willem 1 College.
Ik ben bezig met mijn inburgering, maar ik wil meer oefenen. Wat kan ik doen?
Het is belangrijk om veel Nederlands te praten, te lezen en te horen. Er zijn in de stad veel oefengroepen waar je gratis bij aan kunt sluiten. Bijvoorbeeld de taalcafé's en de leesclub van Huis73. Die staan altijd in de agenda.
Maar er zijn ook vaak oefengroepen in buurthuizen, bijvoorbeeld in wijkgebouw De Slinger, elke vrijdagavond 19.00 uur.
Soms zijn er ook leuke gratis events waar je aan mee kunt doen om anderen te ontmoeten en de taal te oefenen. Zoals stadswandelingen. Kijk altijd in de agenda op deze website, of meld je aan om updates te krijgen via whatsapp: taalhuis@huis73.nl
Locaties
Het Bossche (digi) Taalnetwerk
Ongeveer 10% van de inwoners van gemeente 's-Hertogenbosch is laagtaalvaardig. Dat zijn volwassen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, werken met een computer of mobiele telefoon en/of rekenen. Het betekent niet dat deze mensen analfabeet zijn. Zowel nieuwkomers als autochtone Nederlanders maken deel uit van deze groep. Geletterdheid en digitale vaardigheid worden steeds belangrijker om mee te kunnen doen in de samenleving. Het Bossche Taalnetwerk is er voor iedereen die beter wil lezen, schrijven en omgaan met de digitale wereld.
Partners
In het Bossche Taalnetwerk (BTN) werken 13 lokale partners samen aan taalbevordering onder inwoners van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Zij komen uit verschillende geledingen: gemeente, onderwijs, cultuur en welzijn. Partners zijn: Gemeente 's-Hertogenbosch, Huis73 Den Bosch, Farent, KWIC, JBZ, Gilde 's-Hertogenbosch, Vluchtelingenwerk, ABC Leer Mee, Stichting Lezen en Schrijven, Sagenn en UWV.
Meer weten
Neem contact op met Betty Vervoort, coördinator Bossche Taalnetwerk.
Werk je bij een bedrijf dat laaggeletterde personeelsleden of cliënten heeft óf kun je vakkennis en expertise bijdragen aan het Bossche Taalnetwerk? Wees welkom en neem contact op met Betty Vervoort of één van de partners.