Voorlezen
Kom je ook naar Verhaaltjestijd?
Elke week kunnen peuters en kleuters naar een verhaaltje komen luisteren en samen liedjes zingen en muziek maken: het is altijd een feestje! Ouders en opa's en oma's zijn ook van harte welkom.
Voorlezen is leuk en gezellig, maar ook essentieel voor de taalontwikkeling van kinderen, leesplezier én voor sociale vaardigheden.
Je kan het voorlezen op alle locaties meebeleven. We lezen op ochtenden voor aan peuters (2+) en op woensdagmiddag aan kinderen vanaf 3 jaar.
Kijk in de agenda voor de actuele data en tijden
Haal de folder met een handig overzicht van alle vaste voorleesmomenten
Thuis voorlezen?
Voorlezen in de bieb is leuk, maar samen met je (klein)kind thuis voorlezen is ook gezellig. Waarom is voorlezen ook zo belangrijk?
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling maar ook voor de belevingswereld van een kind. Het vergroot de woordenschat en bevordert de concentratie. Bovendien prikkelt het de fantasie, kinderen leren over emoties en krijgen een grotere ervaringswereld. Maar het is vooral ook een leuke activiteit om samen te doen.
Thuis voorlezen? Enkele voorleestips
- Waar en wanneer lees je voor? Lees het boek voor op een rustige plek in huis, en op een gezellig moment van de dag. Bijvoorbeeld vóór het slapen gaan.
- Ga er samen lekker voor zitten, liefst zo dat je het boek samen vast kunt houden.
- Vertel het verhaal, als je dat fijn vindt, in je eigen woorden.
- Weet wat je leest. Lees eerst het boek zelf, waar gaat het precies over? Wat is het probleem in het verhaal? Wat gebeurt er allemaal? Hoe loopt het verhaal af?
- Bekijk eerst samen de kaft van het boek. Lees de titel van het boek voor. Praat met je kind over de voorkant van het boek. Waar zou het boek over gaan? Wat zou er gebeuren in het boek? Maak je kind nieuwsgierig naar het verhaal.
- Het kind hoeft niet stil te zijn tijdens het voorlezen. Je kind mag best iets zeggen of vragen tijdens het voorlezen. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle antwoorden zijn goed.
- Reageer op wat het kind zegt. Reageer ook op opmerkingen die misschien niet bij het verhaal passen.
- Voorspel samen het verhaal. Vraag op spannende momenten hoe het verhaal verder zou kunnen gaan.
- Let op moeilijke woorden. Bedenk van te voren welke woorden moeilijk of helemaal nieuw voor jouw kind kunnen zijn. Als je kind een woord niet kent, kan je helpen. Dat kan je doen vóór of tijdens het verhaal.
- Gebruik je stem en maak gebaren. Je kunt geluiden en bewegingen maken die bij het verhaal passen. Je kunt ook aan je kind vragen om iets voor te doen (hoe doe je als je boos, blij of verdrietig bent?)
- Lees het boek gerust meerdere keren voor. Kinderen houden van herhaling. Verander af en toe een woord en kijk of je kind dit merkt.
- Stop met voorlezen als je merkt dat het kind geen zin meer heeft.
De VoorleesExpress komt aan huis
Ben je of ken je iemand die wat hulp nodig heeft bij het voorlezen? De VoorleesExpress helpt!