Werkzame periode van dragroyalty Maybe bij Huis73 zit erop

Gepubliceerd op: 9 juli 2024 09:18

Hoe kan Huis73 een plek worden waar écht iedereen zich thuis voelt? De Bossche dragroyalty Maybe Boozegeoisie liep het afgelopen jaar als ‘allround specialbibliotheekmedewerker’ mee bij Huis73 en kwam op veel plekken in onze organisatie. Dit alles in het kader van All Inclusive, een artistiek actieonderzoek van de Academie voor Beeldvorming rondom thuisgevoel en gastvrijheid. Inmiddels zit de tijd bij Huis73 er voor Maybe op en heeft hen diens bevindingen gepresenteerd aan Huis73. Maybe liep mee als +1 met collega’s op verschillende afdelingen en locaties, onder andere bij de balie en bij het voorlezen.

Het actieonderzoek

Het actieonderzoek is een initiatief van de Academie voor Beeldvorming. Maybe doet het onderzoek niet alleen: achter de schermen is een heel team betrokken, waaronder kunstenaars Desiree Hammen en Fang Mij. De afgelopen twee jaar hebben zij met verschillende community ’s zoals de mensen
bij de NaaiMeetUp, Leefstijlcoaching Den Bosch en Den Bosch Kan Het verkend wat deze begrippen betekenen. Binnen Huis73 gebruiken we deze kennis om te onderzoeken op welke manier we er écht voor iedereen kunnen zijn. Hoe gastvrij zijn wij eigenlijk en op welke manier kan Huis73 ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt?

Hoewel ik dacht dat ik vooral veel zou leren over bezoekers en hun verhouding tot Huis73, werd ik voornamelijk geconfronteerd met het reilen en zeilen achter de schermen. – Maybe Boozegeoisie

Kleinschalige interventies

Al eerder plaatsten we een update over het onderzoek. De laatste maanden benutte Maybe vooral door kleinschalige interventies te doen: “Ik speelde met nieuwe indelingen van de toiletten, verzamelde samen met kunstenaar Fang Mij gedachtes over thuisgevoel van bezoekers en probeerde de werkwijze van de NaaiMeetUp te enten in Huis73.” Deze ervaringen heeft Maybe zorgvuldig gedocumenteerd in een logboek, dat de basis vormt voor een advies aan Huis73. “Hoewel ik dacht dat ik vooral veel zou leren over bezoekers en hun verhouding tot Huis73, werd ik voornamelijk geconfronteerd met het reilen en zeilen achter de schermen.”

Persoonlijke ervaringen en observaties

Aan de hand van persoonlijke ervaringen en observaties geeft Maybe advies hoe Huis73 zelf kan oefenen met thuisgevoel en gastvrijheid. Hoe ga je om met verschillen tussen mensen met een vast dienstverband, vrijwilligers, ZZP’er? Hoe draag je zorg voor de emoties van collega’s? Hoe zorg je voor de toegankelijkheid van het gebouw, maar ook de gemeenschappen uit de stad? Hoe vergroot je je signalerend vermogen? Hoe groei je in het gebruik van inclusieve taal? 

Huis73 gaat nu zelf aan de slag met een aantal punten op de korte en middellange termijn. Nan van Schendel, directeur van Huis73: “Dan gaat het over de toegankelijkheid van de gebouwen, inclusief taalgebruik, meer divers aannamebeleid en meer zorg en aandacht voor de medewerkers. Binnen het innovatieprogramma waar we binnenkort mee starten creëren we daarvoor ook oefenruimte.”

 

 

Foto's: Sas Schilten

De adviezen van Maybe nemen we mee als het gaat over de toegankelijkheid van de gebouwen, inclusief taalgebruik, meer divers aannamebeleid en meer zorg en aandacht voor de medewerkers. – Nan van Schendel, directeur Huis73