Nieuwe afspraken tussen overheden en bibliotheken om maatschappelijke impact te vergroten
Een Nederland waarin iedereen kan lezen, iedereen online kan meekomen en iedereen zich een leven lang kan ontwikkelen. Daarvoor zullen bibliotheken en overheden zich ook de komende drie jaar blijven inzetten, zo is gisteren bekrachtigd in het vernieuwde Bibliotheekconvenant (2024-2027).
In het convenant staan wederom de drie maatschappelijke opgaves centraal: Geletterde samenleving, Participatie in de informatiesamenleving en een Leven lang ontwikkelen. Onderdeel van de afspraken is dat partijen onderzoeken of alle kinderen automatisch lid kunnen worden van de bibliotheek.
Minister Bruins (OCW):
“Deze afspraken zijn belangrijk, want een goede bibliotheek is zoveel meer dan de plek waar mensen heen gaan om een boek te lenen. Het is een plek waar je op je eigen manier de volgende stap in je ontwikkeling zet. Of je nu jong of oud bent. En of je nu goed kunt lezen of nog niet. Bibliotheken helpen mensen vooruit in onze samenleving. Ik wil daarom dat de bibliotheek letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving staat. Deze afspraken helpen daarbij.“
Klaas Gravesteijn, directeur VOB:
“Met de afspraken zetten we stappen om de maatschappelijke impact van de sector nog groter te maken. Het convenant geeft richting voor waar de komende jaren als sector mee aan de slag gaan. Concreet willen we nog meer jongeren bereiken, de samenwerking met het onderwijs versterken en de programmering rondom democratie en burgerschap uitbreiden.”
Het volledige convenant is hier te vinden.
Foto: Angeline Swinkels