Gastvrijheid is een kunst
Wil jouw organisatie meer leden, deelnemers of vrijwilligers welkom heten? En ben jij actief bij een vereniging, stichting of initiatief in de gemeente 's-Hertogenbosch? Dan ben je van harte welkom op het event 'Gastvrijheid is een kunst' op donderdag 11 april 2024. Dit evenement wil je niet missen!
Leer- en kennisevenement 'Gastvrijheid is een Kunst!'
Natuurlijk zegt iedere organisatie: ‘Bij ons is iedereen welkom!’. Wij geloven ook dat dat zo is. Maar voelt het voor iedereen zo? Het gaat namelijk niet alleen om wat jij vindt, maar hoe een ander jullie organisatie ervaart. Het blijft lastig om met deze bril naar je eigen club te kijken. Wil je je hier bewust van zijn? En wil je hier tools voor hebben?
Donderdag 11 april 2024 van 15:00-21:00 uur is het leer- en kennisevenement ‘Gastvrijheid is een Kunst!’ We dagen je met (maximaal) 4 workshops en een inspirerende spreker uit om je gezelschap gastvrij te maken. Je gaat naar huis met handvatten die je direct in je eigen organisatie toepast. Hier alvast meer informatie over het programma en de workshops.
PROGRAMMA 'GASTVRIJHEID IS EEN KUNST'
Er staan 5 toffe workshops op het programma, die je in de middag en/of avond kunt volgen.
Dagvoorzitter/spreker Eveline Druncks: ‘Iedereen is welkom… toch?’
Op papier ging het de Brabantse Eveline allemaal voor de wind: een goede opleiding, haar droombaan en een actief sociaal leven. Maar thuis worstelde ze met paniekaanvallen en slapeloze nachten. Ze had het gevoel dat ze nergens écht zichzelf kon zijn. Eveline helpt je in deze workshop het verschil herkennen tussen mensen welkom heten en mensen zich ergens thuis laten voelen. Zo sluit je niemand uit en ga je inclusief te werk. Je kunt dan écht zeggen: bij ons is iedereen welkom!
Workshop: 'Zo! Of toch liever anders?'
In deze theaterworkshop ben je zelf de regisseur. Theatermakers Mieke Klomp en Tet Van der Donk spelen herkenbare situaties die alles te maken hebben met 'gastvrijheid en inclusiviteit' bij verenigingen en clubs. Onder begeleiding geef je aanwijzingen over hoe je denkt dat de 'fout' gespeelde situaties meer tot zijn recht komen. Reken tijdens deze workshop op veel inzichten en tips.
Workshop: '(Her)activeer je creativiteit: Onvergetelijk Welkom’
Tijdens deze sessie stap je in de wereld van anders denken. We laten je vanuit onverwachte hoek tot nieuwe inzichten en ideeën komen. Doel? Een onvergetelijk welkom van bezoekers, leden of vrijwilligers. Je stapt uit de vaste denkpatronen. Je gaat van de 'Ja, maar...' naar 'Ja, én'. Dit is een workshop door Start2Create.
Workshop: 'De organisatie waar iedereen welkom is!'
Wie werkt met vrijwilligers, werkt met mensen. En waar mensen zijn, daar zijn behoeften, meningen en (voor)oordelen. In deze workshop leer je hoe je in jouw organisatie mensen waardeert om wie ze zijn. Je voorkomt dat mensen er niet bij horen. Studio Stoofpot geeft deze workshop.
Workshop: ‘De toegankelijke organisatie’
Zo’n twee miljoen Nederlanders hebben een beperking. In deze workshop leer je hoe zij als leden en/of vrijwilligers in jouw organisatie goed tot hun recht komen en zich thuis kunnen voelen. Met kennis en handvatten wordt jullie organisatie toegankelijk voor iedereen. Workshop door Studio Stoofpot
Workshop: ‘Waar voel jij je thuis?’
Je ergens thuis voelen, is heel persoonlijk. Wat voor de één voelt als een warm bad, is voor de ander een koude douche. Je gaat met elkaar in gesprek over wat maakt dat je je welkom kunt voelen en wat daar een rol bij speelt. Workshop door Academie voor Beeldvorming.
AANMELDEN
Deelname is gratis voor vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden van stichtingen, verenigingen en burgerinitiatieven uit de gemeente 's-Hertogenbosch.
We hopen dat je erbij bent tijdens dit evenement. Je kunt kiezen uit deelname aan het middagprogramma vanaf 14.30 uur, het avondprogramma vanaf 17.00u of allebei. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Het leer-event wordt gehouden bij het Koning Willem 1 College, locatie Vlijmenseweg.
Ook na 11 april zorgen Galant, 'S-PORT en Huis73 Amateurkunst dat je de nodige ondersteuning krijgt om binnen je organisatie aan de slag te gaan met ‘welkom zijn' en 'thuis voelen’. Hierover hoor je meer op het leer-event.